Festes de l’Aniversari 2021.

Amer recorda i vol preservar en la seva memòria d’on ve, i és per a això que cada any celebra l’aniversari de la consagració el 9 de novembre de l’any 949 del Monestir de Santa Maria, promogut per la comunitat de Sant Medir i que va marcar l’evolució històrica del nostre poble durant molts segles. Els dominis del Monestir s’estengueren al llarg de l’edat mitjana per tota la vall i més enllà, i l’abat exercí la jurisdicció civil del poble durant tota l’època feudal, essent-ne, per tant, el senyor jurisdiccional.
Dins els actes de les Festes de l’Aniversari cal destacar la Fira de Sant Martí, tradicional fira de tardor amb arrels medievals, originalment una de les fires de bestiar més importants de l’àrea de Girona. Actualment la fira acull nombroses parades d’artesania i productes típics del municipi i de proximitat. L’any 2016 per promocionar la cuina del territori s’inicia el Dinar Tast.
Enguany aquestes dues activitats no es realitzaran per prevenció i en compliment de les mesures anticovid.

 

Actes:

Dissabte dia 6 de novembre a 2/4 de 6 de la tarda,  Sala Can Boles (pl. Monestir)
Conferència “Presència catalana al món, segle XIX al present” a càrrec de Josep M. Solé i Sabaté.

Josep Maria Solé i Sabaté (Lleida, 1950) és un historiador català, especialitzat en la Guerra Civil espanyola i la seva postguerra. És catedràtic en història contemporània per la Universitat de Barcelona i llicenciat en filosofia. Actualment exerceix de professor d’Història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona. És autor de 14 llibres sobre la Guerra Civil i la postguerra. Va obtenir el Premi de Recerca del Congrés de Cultura Catalana. Va ser delegat del Centre d’Història Contemporània de Catalunya en la recuperació de la documentació catalana a l’exili (1985-1991). Va ser el primer director del Museu d’Història de Catalunya, entre el 1996 i el 2000. L’any 2006 la Generalitat el va nomenar coordinador general del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre.

 

Diumenge dia 7 de novembre
A 1/4 d’una del migdia, a la plaça del Monestir, Inauguració de l’exposició “Remences, la lluita per la llibertat”L’exposició explica com vivia la pagesia de l’època, perquè la causa que defensava –la lluita contra els mals usos feudals– va ser tan important en el passat i perquè ho és encara en el present. I és que, aquests fets històrics han influït en la configuració de la Catalunya actual. Projecte de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas amb el Campus de Patrimoni Cultural i Natural de la UdG, en col·laboració de l’Ajuntament de les Planes d’Hostoles, el de Sant Feliu de Pallerols i el d’Amer i el Centre de Recerca d’Història Rural de la UdG.

A 2/4 de 5 de la tarda, a la plaça del Monestir, Espectacle familiar “The Tower” amb Traüt Companyia.Uns soldats anglesos bojos i maldestres preparen una gran torre d’assalt medieval per atacar l’enemic. Però no sempre tenen ben clar qui és l’enemic i s’emboliquen en un seguit de situacions còmiques que fan riure tothom. La torre és la seva arma d’atac però també s’ha convertit en el lloc on viuen i es trobaran en accions domèstiques enmig d’un conflicte bèl·lic. Un espectacle estàtic de teatre còmic gestual, sense text (una mica d’anglès i català), amb música en directe i carregat de gags, accions i situacions surrealistes per fer riure tots els públics.

A les 6 de la tarda, al Monestir de Santa Maria Concert a càrrec del Cor Carlit GòspelEl Cor Carlit és el cor de gòspel més antic del país. Són una vuitantena de cantaires de diverses procedències i edats. Des dels seus inicis, a la temporada 1987-1988, el seu camí ha anat amb generositat i autenticitat a la recerca del gòspel en estat pur. Si primer havien d’explicar què era el que cantaven, ara no calen paraules, tot és sentiment. La seva trajectòria els ha portat a actuar als llocs més emblemàtics de Catalunya i també a l’estranger, Palau de la Música Catalana, New Life Cathedral-Chicago, Gran Teatre del Liceu, Auditori de BCN, Basilica Santa Maria del Mar.
Reserva 3 € aquí i a les oficines de l’ajuntament de 9 a 13 h laborables.

 

Dimarts dia 9 de novembre, a les 7 de la tarda, Monestir de Santa Maria
Celebració del 1072è aniversari amb missa concelebrada per Mn. Jesús Calm, Mn. Josep M. Castellà i Mn. Ignasi López, amb acompanyament musical.
Lectura de l’Acta de Consagració del Monestir del 9 de novembre de l’any 949.

 

Dissabte dia 13 de novembre
A 2/4 de 4 de la tarda a la plaça del Monestir, Visita guiada a càrrec de La Minúscula.Us convidem a passejar i descobrir la història de la nostra vila amb la visita teatralitzada de la Companyia de Teatre La Minúscula, limitada a 40 persones.
Reserva gratuïta aquí i a les oficines de l’ajuntament de 9 a 13 h laborables.

A les 5 de la tarda, al Teatre El Casal, Presentació dels llibres amb l’assistència dels autors:
“34 dies de tardor i 1 de primavera” de Meritxell Borràs i Solé
“Entre togues i reixes” de Joaquim Forn i Chiariello
“1 dia d’octubre i 2 poemes” de Josep Rull i Andreu
“Persistim” de Jordi Turull i Negre
La presentació a càrrec del Molt Hble. Sr. Carles Puigdemont i Casamajó,130è president legítim de la Generalitat de Catalunya.
Reserva gratuïta aquí i a les oficines de l’ajuntament de 9 a 13 h laborables.

A 2/4 de 8 del vespre, al Monestir de Santa Maria, Concert amb l’Orfeó Català.
L’Orfeó Català és un cor extraordinàriament rellevant  en la història de Catalunya i representa un dels principals motors de la cultura i la tradició coral catalana amb seu al Palau de la Música Catalana. Les grans qualitats artístiques del cor el duen a col·laborar regularment amb les principals orquestres catalanes i també amb diverses formacions orquestrals europees i d’altres parts del món, amb les quals fa gires de concerts.
Reserva 3 € aquí i a les oficines de l’ajuntament de 9 a 13 h laborables.

 

Diumenge dia 14 de novembre
A 1/4 de 12 del matí a la plaça del Monestir, Visita guiada a càrrec de La Minúscula.
Us convidem a passejar i descobrir la història de la nostra vila amb la visita teatralitzada de la Companyia de Teatre La Minúscula limitada a 40 persones.
Reserva gratuïta aquí i a les oficines de l’ajuntament de 9 a 13 h laborables.

A 2/4 de 5 de la tarda, a plaça de la Vila, 28è Concurs de Torradors de Castanyes.
Primer premi: 150 €. Segon premi: 100 €. Tercer premi: 50 €.
Inscripcions mitja hora abans de l’acte o a les oficines de l’ajuntament de 9 a 13 h laborables.

A les 2/4 de 6 de la tarda, plaça de la Vila, 45ena castanyada popular i audició de sardanes amb la Cobla Osona.
Hi haurà castanyes i vi per a tothom.

Inscripcions i reserves

ajuntament-d-amer