Ens trobareu en una petita vall entre les comarques de la Selva, a la qual pertanyem administrativament, i la Garrotxa, amb qui compartim el tipus de vegetació, fauna i orografia; a mig camí entre Girona i Olot. La morfologia d’Amer ve marcada per la vall fluvial del Brugent i la seva desembocadura al Ter, a la zona més plana de Sant Climent, sota els penya-segats de Sant Roc.
La poca alçada sobre el nivell del mar i la situació a recés de tramuntana ens proporcionen un clima temperat i humit al llarg de l’any. De manera que en tot moment podreu gaudir de vegetació humida a les obagues, amb falgueres, faigs i boscos de castanyers, que combinen amb un bosc mixt d’alzines, roures i pins i un sotabosc de marfulls, arboços, galzerans i arítjols. També trobareu suredes,brucs i estepes als vessants soleis; així com prats i camps treballats amb cereals, horts i avellaners. A la vora del Riu Brugent, el bosc de ribera, en molt bon estat de conservació, permet seguir un bonic passeig a l’ombra. Tot aquest entorn ofereix al visitant multitud de circuits tant per a BTT com passejades a peu, des de Sant Martí Sacalm i el pantà de Susqueda fins Sant Julià del Llor,Bonmatí i Sant Roc. Les rutes estan senyalitzades partint de diferents punts del nucli urbà i es dirigeixen cap als Tres Rocs, el Puig Dalí, el Mont, la Fusada, i les ermites de Sant Martí, Sant Genís, Santa Brígida. El Grup Excursionista Esquelles i el Projecte Rius hi organitzen sortides periòdiques. D’entre aquestes sobresurt la Ruta de les Ermites, la qual us portarà a visitar les ermites de Santa Brígida, talaia imponent d’Amer i els entorns, l’ermita de Sant Marçal a la finca del Colomer, Sant Genís,Pietat dins el nucli urbà i l’església de Sant Climent.
El nucli urbà d’Amer s’ha anat formant al voltant del nucli medieval del monestir i l’antic camí que comunicava Girona i Olot. La Plaça de la Vila, una plaça porxada quadrangular, té el seu origen en el mercat medieval. Els edificis i porxos, tots diferents, que la configuren actualment són del segle XIX i en fan un element patrimonial de gran interès.Allà s’hi organitzen gairebé tots els actes de repercussió social que es celebren al municipi, en especial la Sardana de l’Alcalde que es balla el dia 16 d’agost, emmarcada en els actes de la Festa Major. Val la pena explicar-vos que és l’única sardana a tots els Països Catalans en forma d’espiral oberta, i que l’encapçala l’alcalde, autoritat o persona convidada a l’efecte. De tota la trama urbana, en destaquem una sèrie d’edificis que mereixen l’aturada i gaudi d’uns instants com són la casa de l’Abat (Can Boles), Can Mont i Can Gasull al Monestir, Can La al barri del Pedreguet i Can Gultresa a la Plaça de la Vila.
Pel que fa a edificacions monumentals, és imponent la Torre de Rocasalva o de Sant Climent, l’església de Santa Maria amb els seus absis romànics i la casa de Can Terme, on hi ha instal·lat el MEd’A (Museu etnològic d’Amer), que conté la col·lecció permanent Lluís Sidera i sales per a exposicions temporals.
Finalment, hi trobareu un patrimoni arquitectònic ferroviari únic a Catalunya fruit de la importància que havia adquirit l’estació d’Amer en la Ruta del Carrilet de Girona a Olot i que es troba en plena recuperació i rehabilitació, i que es destina a equipaments turístics i d’informació ciutadana i juvenil. Aquest edifici i els seus annexos són al bell mig de la via verda més llarga de Girona.
Veniu a Amer que gaudireu d’un entorn natural, humà i paisatgístic per descobrir. I per conèixer-nos millor consulteu el calendari d’activitats i alternatives que es fan, o bé a l’Oficina de Turisme o a l’Ajuntament mateix.